Produkt ten zawiera w sobie witaminę A, E, witaminy z grupy B, kwas oleopalmitynowy (omega-7), kwas oleinowy i skwalen (przeciwutleniacz, chroniący skórę przed działaniem wolnych rodników). Mówi się, że olej makadamia zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego, reguluje poziom cholesterolu oraz jest pomocny w walce z cukrzycą.
Charakterystyka oleju z orzechów makadamia
Podkreśla smak potraw i dodatkowo ma szerokie właściwości pielęgnacyjne (na stronie https://prettywomen.com.pl znajdziesz więcej porad pielęgnacyjnych). Jego barwa jest jasnozłocista po brązową. Tylko tłoczony na zimno, nierafinowany olej zachowuje najwyższą jakość i najlepsze właściwości kosmetyczne.
Zastosowanie olejku
Najczęściej olej z orzechów makadamia jest stosowany w branży kosmetycznej. Regularnie nakładany na twarz działa niczym maseczka odmładzająca. Jest dobrze tolerowany przez ludzką skórę i jest polecany dla każdego typu cery. Dodatkowo ma działanie chroniące przed słońcem.
Olej makadamia ma również szerokie zastosowanie, jeśli chodzi o nasze włosy. Nawilża wzmacnia i wspomaga ich regenerację. Wchłania się niemalże natychmiastowo. Dzięki zawartości kwasów oleopalmitynowego i oleinowego przypomina ludzkie sebum, co pozwala kontrolować pracę gruczołów łojowych. Zapobiega to nadmiernemu przetłuszczaniu się włosów. Wzbogaca je również o cenne witaminy oraz poprawia ich elastyczność. Niestety nie nadaje się on do każdego rodzaju ludzkiego włosia. Sprawdza się jedynie przy włosach średnioporowatych, ponieważ z łatwością wniknie do ich wnętrza. Można go stosować np. do włosów kręconych, aby zapobiegać ich uszkodzeniom przez czynniki zewnętrzne.
W kuchni olej makadamia sprawdzi się równie dobrze, co w kosmetyce. Jest świetny jako dodatek do sałatek, koktajli oraz napojów. Można dodawać go również do ciast, co pozwoli nam na zmniejszenie ilości dodawanego cukru, ponieważ olej podkreśli słodki smak. Pozwala również zrezygnować z nadmiernej ilości przypraw, ponieważ odkrywa ukryte w jedzeniu walory.
Należy pamiętać, aby olej z orzechów makadamia przechowywać w ciemnym miejscu, aby nie stracił on swoich właściwości.