W kwestii wyposażenia kuchni jedną z najbardziej niezbędnych rzeczy jest z pewnością brytfanna, którą wykorzystywać możemy do przygotowywania różnych potraw. Jest ona na tyle uniwersalna, że można w niej gotować, piec czy dusić. Jedno jest pewne, wszystko, co zostanie w niej upichcone będzie pyszne!
W tego typu naczyniu przygotujemy każdy rodzaj mięsa, ryby, warzywa, a wiele osób również przesmaża w nim śliwki lub jabłka na powidła. Nie ma co się więc dziwić, że dla każdej pani domu jest ona podstawą dobrej i zdrowej kuchni. Dodatkowo większość z nich można myć w zmywarce, a posiłki podawać w nich bezpośrednio na stół.
Może być potrzebna nie tylko wtedy, gdy musimy przygotować posiłek szybko – wystarczy bowiem wrzucić przyprawionego kurczaka z warzywami i zapiec go w piekarniku i pyszne danie gotowe. Ma ona wiele zalet, których nie posiadają inne takie naczynia, jak na przykład te żaroodporne. Ze względu na ich częste wykorzystywanie są bardzo popularne.
Mają one wiele zalet, ale pozostaje jeszcze pytanie którą z nich wybrać? Dzisiaj dostępnych jest wiele różnych modeli i typów, które różnią się od siebie pod różnymi cechami. Wśród nich na wyróżnienie zasługują brytfanny aluminiowe, żeliwne i emaliowane. Używa się ich tak samo, ale są jednak między nimi pewne różnice.
Brytfanny aluminiowe są lekkie, poręczne, energooszczędne ponieważ równomiernie nagrzewają się całą swoją powierzchnią, dobrze też kumulują i przewodzą ciepło. Mogą być wykorzystywane przygotowywania różnych smakowitych dań. Nadają się do piekarnika oraz na wszystkie kuchenki. Można serwować jedzenie bezpośrednio w nich, jak i przechowywać później w lodówce.
Popularna brytfanna emaliowana jest idealna do różnego rodzaju mięs, a także do zapiekanek. Naczynia pokryte emalią to produkt skierowany również do osób cierpiących na różne alergie, a także tych dbających o swoje zdrowie i prawidłowe odżywianie. Posiłki przygotowywane w brytfannie zachowują naturalny smak oraz aromat. Używać można jej na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej, indukcyjnej i w piekarniku.
Z kolei brytfanna żeliwna, od dwóch pozostałych różni się tym, że często posiada pokrywki z wypustkami, dzięki czemu obieg wody jest zamknięty, a potrawy możemy gotować w małej ilości wody. Jest to bardzo zdrowy sposób gotowania, co z pewnością docenią miłośnicy zdrowego odżywiania. Podczas użytkowania trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, na przykład, że nie należy zalewać zimną wodą gorącego naczynia. Uważać trzeba też przy czyszczeniu, ostre środki mogą uszkodzić powłokę.
Artykuł powstał w oparciu o materiały dostarczone przez Cook Store