TOP

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe, czyli carrot cake, to niezwykle popularny wypiek w krajach anglosaskich, zwłaszcza w USA i Wielkiej Brytanii. Jest słodkie, wilgotne i jednocześnie puszyste, idealne na wiele okazji. Słodka marchewka po upieczeniu nadaje mu doskonałej konsystencji.

Dodatki do ciasta marchewkowego

Ciasto marchewkowe znakomicie smakuje z dodatkiem posiekanych orzechów włoskich, wiórków kokosowych i owoców, np. ananasów, jabłek, a także soku pomarańczowego. Pasują do niego przyprawy korzenne, takie jak: cynamon, gałka muszkatołowa, goździki czy anyż. Część mąki zastąpić można mielonymi migdałami, zwłaszcza w przypadku bezglutenowego ciasta z marchewką. Klasycznym dodatkiem do ciasta marchewkowego jest również krem z lekko słonego serka, ale polewę do wypieku zrobisz również z lukru, np. z dodatkiem soku marchwiowego. Dobrze pasować będzie także lukier cytrynowy.

Jak przygotować ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe jest nie tylko pyszne, ale także bardzo proste w przygotowaniu. Ważne jest to, by wszystkie składniki ogrzane były do temperatury pokojowej, więc wyjmij je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia. Wymieszaj osobno suche (mąka, proszek do pieczenia, cynamon) i mokre składniki (tłuszcz z cukrem, jajka, sok), a marchewkę startą na grubych oczkach połącz z sokiem z cytryny. Pozostałe komponenty dodaj według uznania, np. orzechy. Stopień upieczenia sprawdzaj suchym patyczkiem. Po przestudzeniu polej ciasto marchewkowe masą z serka lub lukrem, a na koniec udekoruj kawałkami orzechów lub mini marchewkami z masy cukrowej albo marcepanu.

Ciasto marchewkowe jest bardzo uniwersalne. Upieczesz je w formie klasycznego placka, keksu, jako tort, a także jako muffinki (wtedy skróć czas pieczenia). Przygotuj je przy najbliższej okazji i przekonaj się, jak wspaniale smakuje warzywne ciasto!

 

Categories Zdrowie i Uroda
ishcourse.pl developer.com diopieknanr5.pl