TOP

Jak przygotować grzyby do marynowania?

Nic tak nie pachnie i nie smakuje jak świeżo przyniesione z lasu grzyby. Można je oczywiście ususzyć, aby móc cieszyć się nimi również podczas chłodniejszych pór roku, ale to nie jedyne rozwiązanie. W celu wydobycia tego co najlepsze z grzybów, warto postawić chociażby na rydze marynowane, które są świetną przekąską, przystawką oraz dodatkiem do wielu potraw.

Konserwowanie żywności, czyli rydze marynowane oraz inne leśne grzybki

Grzyby mają w kuchni szerokie zastosowanie i można je przyrządzić na wiele różnych sposobów, ale dzięki marynowaniu ich w occie, można liczyć na prawdziwą poezję smaku. Najlepiej smakują marynowane rydze, koźlarze, maślaki, borowiki oraz opieńki. Do jednego słoika można śmiało włożyć różne gatunki grzybów, dzięki czemu otrzymamy oryginalny smak.

Jeśli chodzi o marynowanie, to najlepiej wybierać stosunkowo małe grzyby, które mają twardy miąższ. Dzięki temu zachowają swoją pierwotną postać, a dodatkowo zmieszczą się w słoiku w całości. W przypadku większych należy podzielić je na ćwiartki i połówki.

Jak przygotować grzyby do marynowania?

Przynosząc do domu grzyby, należy przede wszystkim je przebrać, następnie oczyścić i opłukać. Pamiętać też trzeba o umyciu słoików i nakrętek, które następnie trzeba sparzyć wrzątkiem w celu pozbycia się wszelkich drobnoustrojów. Jest to konieczne, jeśli nie chcemy aby wdarła się w nasze przetwory pleśń. Wówczas cała nasza praca pójdzie na marne, bo taki produkt nie nadaje się już do jedzenia.

Podczas wybierania słoików do marynowania trzeba zwrócić uwagę na to, czy brzegi nie są uszkodzone, potłuczone czy uszkodzone. Nakrętki nie mogą być powyginane, gdyż może to przyczynić się do zepsucia przetworu. Jeśli chodzi o grzyby przeznaczone do marynowania, to trzeba je najpierw obgotować. Chociaż wystarczy zwykle robić to przez pięć minut, to należy kierować się twardości grzybów. Do wody z octem i solą można wrzucić także sok z cytryny czy też kwasek cytrynowy, dzięki czemu grzyby nie zaczernieją.

Sprawdzona marynata do grzybów

W przypadku marynaty do grzybów, mamy szerokie pole do popisu, gdyż przepisów jest całe multum. Sukces tkwi natomiast w proporcjach. Jednak trzeba pamiętać o tym, żeby miała ona wyrazisty smak, gdyż grzyby mają zazwyczaj neutralny smak, więc trzeba je umiejętnie doprawić, aby wydobyć z nich to co najlepsze.

Do przygotowania grzybów marynowanych w occie będą potrzebne ulubione grzyby leśne czy też ich mieszanka, szklanka octu spirytusowego dziesięcioprocentowego, trzy szklanki wody, łyżeczka cukru.

Rydze marynowane znaleźć można w Sklepie Vitapol

Categories Ciekawe