TOP

Jęczmień zielony – na czym polega jego fenomen?

Jęczmień zielony to roślina, która w dzisiejszych czasach zasłynęła ze swoich wyjątkowych właściwości wspomagających walkę z nadprogramowymi kilogramami. Jednakże to nie jedyne jej zalety, albowiem jęczmień jest także źródłem wielu witamin oraz minerałów, których potrzebuje nasz organizm. Poznajmy bliżej zielony jęczmień oraz fenomen z nim związany!

 

Jęczmień zielony – właściwości

Sam jęczmień jest zbożem, należącym do rodziny roślin wiechlinowatych i liczącym około 40 gatunków. W naturalnym środowisku można spotkać go w strefach umiarkowanych półkuli północnej. Jęczmień jest także jedną z najstarszych uprawnych roślin Bliskiego Wschodu. W starożytnym Rzymie był natomiast wykorzystywany jako środek dodający mocy i energii gladiatorom.
Co wyjątkowego znajdziemy zatem w zielonym jęczmieniu?
• Bardzo duże ilości chlorofilu, któremu roślina ta zawdzięcza swoją nazwę,
• Witaminy z grupy B,
• Błonnik,
• Antyoksydanty (witamina C i E),
• Beta-karoten,
• Kwas foliowy,
• Cynk, wapń, żelazo, magnez,
• Aminokwasy takie jak enyloalanina, leucyna, lizyna, prolina.

 

Jęczmień zielony zastosowanie

Zielony jęczmień dzięki swoich cennym właściwościom okazał się rośliną pomocną w zapobieganiu, jak i leczeniu wiele dolegliwości. Jednakże obecnie na nowo zasłynął on głównie jako środek wspomagający odchudzenie i detoksykujący. Na czym zatem polega jego fenomen?

 

Jęczmień zielony a odchudzanie

Przede wszystkim jęczmień zielony jest bardzo dobrym źródłem błonnika, zawierającym zarówno frakcje rozpuszczalne, jak i nierozpuszczalne w wodzie. Pierwsze z nich pęcznieją w żołądku, przez co zwiększa się nasze uczucie sytości, natomiast drugie przyczyniają się do prawidłowej perystaltyki jelit, co pozwoli uniknąć zaparć. Ponadto, za procesy wspomagające odchudzanie są odpowiedzialne także witaminy z grupy B oraz potas, które uczestniczą w spalaniu węglowodanów i tłuszczów.

 

Działanie antyoksydacyjne

Zielony jęczmień dzięki zawartości antyoksydantów, czyli witaminy C, E, beta karotenu oraz chlorofilu przyczynia się do zwalczania wolnych rodników, będących przyczyną wielu chorób oraz starzenia się organizmu. Związki te działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo. Mają one także właściwości odmładzające, zapewniając zdrowy wygląd naszej skóry. Przeciwutleniacze są ponadto skutecznym środkiem w walce z trądzikiem i łagodzeniem owrzodzeń.

 

Jęczmień zielony – cholesterol i serce

Wszystko za sprawą znajdującego się w nim beta-sitosterolu, który hamuje procesy wchłaniania się cholesterolu z jelit. Ponadto, beta-sitosterol uczestniczy również w przemianie cholesterolu w rozpuszczalne w wodzie kwasy żółciowe. Zawarty w jęczmieniu kwas foliowy chroni natomiast nasze serce, obniżając ryzyko wystąpienia zawałów, zakrzepów, wylewów oraz miażdżycy.

 

Dodaje energii

Jęczmień zielony jest produktem, po który często sięgają sportowcy, ponieważ ogromna dawka cennych dla zdrowia związków to prawdziwa bomba witaminowa. Roślina ta zawiera aż 25 razy więcej potasu, 5 razy więcej żelaza, 37 razy więcej wapnia i 2 razy więcej magnezu niż pszenica! Nie tylko dodaje energii, ale również łagodzi zmęczenie (również to psychiczne) oraz rozjaśnia umysł. Zawarte w nim żelazo dodatkowo chroni przed anemią oraz dotlenia organizm.

Categories Zdrowie i Uroda